Европа - пазар номер едно на кокаин в света благодарение на балкански престъпници

Изяснява се за къде е бил предназначен кокаинът.

Балкански пръстъпници са замесени в транснационалната контрабанда на наркотици, гласи мащабно разследване на агенция Ройтерс, което разкрива как контрабандистите от нашия регион са се превърнали във важни играчи в транспортирането на кокаин от Южна Америка към Стария континент. Повече от 9,1 тона кокаин, транспортирани през Океана през изминалата година, са свързани с балкански престъпници.
В центъра на историята е осъденият трафикант на кокаин Слободан Костовски, на 70 г., гражданин на Сърбия, който избяга от бразилски затвор през 2018 г. и се върна в Европа, а през август миналата година беше арестуван в Белград като част от голяма международна операция за превоз на 2,7 тона кокаин от Бразилия на платноходка, заловена в Атлантическия океан, близо до испанските Канарски острови.

Завръщането на Костовски в Европа през 2018 г. съвпадна с добър момент за търговията с кокаин на този континент, пише Ройтерс - производството в Южна Америка се е увеличило през последното десетилетие и балканските търговци са били в идеална позиция да подхранват европейското търсене.

Сега те доминират сложната логистика на транспортирането на кокаин от производствените лаборатории в Андите до уличните търговци в Париж, Лондон и Берлин, помагайки Европа да се превърне в пазар номер едно за кокаин в света, показва анализ на Ройтерс.

Те постигнаха това чрез установяване на контакти с престъпници в общностите на балканската диаспора от двете страни на Атлантическия океан и проникване в системата за морски транспорт, която обработва 90% от световната търговия със стоки, казват американски, европейски и латиноамерикански агенти за борба с наркотиците.

„При снабдяването на европейския континент с големи пратки основната група е от Балканите“, каза Иво Силва, детектив от бразилската федерална полиция, който разследва Костовски в началото на 2000 г. като част от първото голямо разследване на балкански трафиканти на кокаин, действащи от Бразилия.

Балканските контрабандни групи избягват териториалната структура на мексиканските и колумбийските картели отгоре надолу и действат в малки клетки от лица с множество самоличности и паспорти, които са изключително мобилни, потайни и способни да пренасят удивително големи количества кокаин, казаха служители на разузнаването. Въпреки че тези банди не са монолитни и водят кървави конфликти помежду си, властите ги нарекоха всички заедно „Балкански картел“, който е труден за проникване и още по-труден за унищожаване.

„Балканският картел не съществува като строга йерархична структура. Няма „кръстник“, каза пред Ройтерс бивш служител на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA), който е разследвал бандите.

"Балкански отпечатъци" вече могат да бъдат открити върху повечето кокаин, влизащ в Европа, казаха американски и европейски служители за борба с наркотиците от MAOCN, европейската агенция, която координира конфискациите на наркотици в атлантическите води. В морето са заловени рекордните 9,11 тона кокаин, свързан с балкански престъпници, което е с 300% повече спрямо 2015 г.

Последните данни за конфискациите показват, че нарастването на количеството кокаин в Европа не намалява, както и нарастването на броя на балканските контрабандисти, които го управляват. В белгийското пристанище Антверпен, главната европейска врата за южноамерикански кокаин, властите заловиха рекордните 116 тона миналата година. Холандските митници са конфискували почти 60 тона през 2023 г., което е почти една пета повече от 2022 г.

Властите казват, че дългата история на мореплаването, контрабандата и миграцията на Балканите е ключова за растежа и укрепването на балканските контрабандисти на наркотици.

"Ройтерс" пише, че статията му се основава на хиляди страници полицейски и разузнавателни доклади и съдебни документи от Европа, Съединените щати и Латинска Америка, както и на интервюта с повече от двадесет официални лица от двете страни на Атлантическия океан. Материалът представя балканските контрабандисти като предприемаческа група от логистични експерти, които са се вмъкнали във всяка връзка от веригата за доставки на кокаин, което ги прави незаменими за други картели, пренасящи наркотици от Южна Америка.

„Балканските престъпници са повече от щастливи да работят с израелците, холандците, шведите, доминиканците, китайските триади. Те наистина ще работят с всеки“, каза бивш служител на US DEA. Балканите обаче като цяло стоят далеч от Съединените щати, каза той, защото са обезсърчени от господството на мексиканските картели и по-стриктното полицейско наблюдение в Съединените щати.

Издигането на балкански банди във висшите ешелони на световната търговия с кокаин принуждава полицията да не изостава. Конфискациите на кокаин в Западна и Централна Европа достигнаха рекордните 315 тона през 2021 г., според последните данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), което е повече от Съединените щати, където бяха конфискувани 250 метрични тона на времето. Чистотата на европейския кокаин нараства стабилно през последното десетилетие, казва UNODC.

В Европа сега най-големите заплахи за сигурността на Европейския съюз са свързаните с наркотиците убийства, казва еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Шведският министър-председател Улф Кристерсън миналата година разположи военните за борба с насилието на банди, свързано с наркотиците, с бомбени атентати и убийства на деца. През март тази година гръцките власти разбиха воюваща балканска банда, за която се твърди, че е отговорна за повече от 60 убийства в цяла Европа през последното десетилетие. През същия месец улиците на Брюксел бяха разтърсени от боеве, в които се твърди, че е замесена албанската мафия.

В Латинска Америка балканското присъствие сега е по-силно от всякога, казва следовател от работната група за Балканите на Европейската полицейска агенция Европол. Той каза, че има повече от 50 големи контрабандни клетки от Западните Балкани, действащи в Латинска Америка, със стотици гангстери, разпръснати из целия регион.

Властите казват, че господството на балканските престъпници в световната търговия с кокаин е резултат от техните две десетилетия инвестиции в хора и връзки от двете страни на Атлантика.

След разпадането на Югославия през 1991 г. и десетилетие на етнически конфликти след това, пише Ройтерс, балканските престъпници изградиха успешни контрабандни операции от хаоса. Когато мирът беше възстановен в региона в началото на 2000-та година, някои от тях се насочиха към Латинска Америка в търсене на нови възможности.

Там те изградиха съюзи с могъщи престъпни групи, включително Революционните въоръжени сили на Колумбия и Първото главно командване на Бразилия, за да помогнат на тези групи да намерят и транспортират евтин кокаин, казаха служители на службите за борба с наркотиците.

Балкански контрабандисти подкупват или заплашват балкански моряци да пускат наркотици в транспортни контейнери със стоки, да крият кокаин сред вещите си или да го товарят на корабите си от лодки в открито море.

На континента престъпниците от балканската диаспора в Европа са осигурили дистрибуторската и търговската инфраструктура за улични продажби, осигурявайки присъствие на „Балканския картел“ по цялата верига на доставки, пише Ройтерс, описвайки поредица от случаи, по които полицията отдавна работи с променлив успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа